There was an error in this gadget

Tuesday, January 25, 2011

Ter'Kapit" Orang Atasan

Assalamualaikum kepada semua penyawang di blog yg dimamah usia ni..setelah beberapa purnama tidak bergerak jari jemari ini menaip, terangsang mitokondria di celah2 sendi metakarpofalangial utk mencoretkan sedikit perjalanan ringkas tapi penuh bermakna ni yg membuat aku tersenggir sendirian. Ini kali kedua kujejakkan kaki di bumi yg disalahteorikan umum dalam setiap cabang aspek. Ini sedikit catatan atas kekecewaan dalam kehidupan.



"Orang Basahan"

Entah, tiada sahutan kedengaran
lantaran ajakan bertimbun disuarakan.
"jom pergi..jom pergi"
hanya senyum menebar gigi

Berbalam - balam kejauhan
Hidup tiada kepenghujungan
Hidup di alam, kena jengah ke daratan
Ibarat bendera di merdeka dataran

Terbang awan burung kenyalang,
Tidak lupa anak disarang,
Wahai khalifah di ruang atasan,
Ingat asal, jangan sirna akar hidupan.

Bawah pancaran hujan gerimis,
Anak2 kebasahan di bawah lengan bapa cintaan,
Sedarkah kita wahai Sang atasan,
Untuk jenguk anak basahan

Keringat mencurah bebanan pundak,
Terkesima kawan diam terpacak,
Orang atasan terkepit sejenak,
Melihat basahan membela anak.

-kapit- Jan 2011




Tuesday, November 30, 2010

Greening Santubong Xpedition 2010


Bergambar bersama peserta2 di Puncak Gunung Santubong

Assalamualaikum w.b.t kepada pembaca sekalian...Kali ni penulis ingin berkongsi sedikit pengalaman atas penganjuran XPDC 'greening Santubong' yang merupakan satu projek yg aku sendiri yang anjur atas tiket JPK Kolej Perubatan. XPDC ni dirancang seminggu sebelum hari kejadian..kertas kerja disahkan pada hari selasa, memo pendaftaran naik hari rabu, penyertaan ditutup pada hari khamis dan mendaki hari Sabtu..surprisingly, 65 peserta mendaftar diri untuk menyertai XPDC 'sambil menyelam minum air' ni..Greening Santubong adalah XPDC mendaki Gunung Santubong dan pada masa yg sama membersihkan trek pendakian Gunung Santubong termasuk kawasan puncak Gunung yg setinggi 810 m dari aras laut ini..

Ini merupakan pendakian yg ke-lima utk penulis bagi Gunung ini dan aim aku adalah nk bawak budak2 , kwn2 lain ni smpai ke puncak..
Seramai 65 peserta, 2 org pegawai pengiring (thanks to Mr. Albert n Staf FPSK) telah menyertai XPDC ini yg diadakan pada 20 November 2010 lepas..Program yg mengutip yuran RM 10 setiap org, termasuk makanan tengahari yg disediakan oleh pihak penganjur telah bermula dgn taklimat satu hari sebelum hari pendakian..
Jam 6.30 pagi, budak2 sudah dikelui utk turun ke susur gajah kolej utk berkumpul dan pergi ke bas yg sudah menunggu.. Memang dengar kata budak2 medik ni..seperti yg dirancang atas kertas, masa berkumpul jam 7 pagi dan bas bertolak jam 7.30 pg..cun- cun, jam 7.29 pagi semua peserta dah ada dalam bas..7.30, jalan ke Balai Polis Santubong.. Di sini pendaftaran, makluman diberi kepada pegawai polis sebagai common procedure utk setiap aktiviti pendakian Gunung..Jam 8.45 pagi, pendakian bermula ikut jalan belakang..Masing2 dgn muka yg amat excited dan bersemangat utk memijakkan kaki di puncak Gunung Lagenda ini.. Lamgkah demi langkah disusun..dan makin jadi tidak tersusun selepas setengah jam mendaki trek 30-40 darjah continuously..ade yg pening lh ape lh..ade yg dh nk pecah jantung..almaklumlah pertama kali naik gunung..


Afiq : The strongest man

Sampai sahaja di Waterfall Junction, ada lh 4 org peserta yg dah pancit..SOB, dyspnoea, Palpitation, adrenaline rush,...semua ada. So, mereka2 ni terkandas di pertengahan jalan (walaupun x smpai stgh lg). Ape2 pun, syabas utk diorang sebab berani mencuba dan menyahut cabaran utk pendakian kali ini..Mereka berempat (tidak perlu disebut nama) pulang dgn kereta sejurus selepas itu dan peserta lain meneruskan perjuangan yg belum selesai..


View dari Puncak Santubong

DIpendekkan cerita, pendaki pertama tiba di puncak adalah pada jam 12 tghari dan terakhir adalah jam 1 petang.. 61 org peserta tiba di puncak dgn selamatnya..ni group paling besar aku pernah bawak naik gunung.mcm nk buat kenduri dh akubrasa kt atas tu..makan, amikgambar, solat, dan....


Aktivti mengutip Cenderamata

The aim...kutip sampah atas puncak Santubong utk dibawa pulang sebagai cenderahati.. 3 org share 1 plastik hitam..ade yg mengeluh, tapi nk buat mcm mana..dh aku suruh buat..klu x buat, kena jerkah plak..kesian..semua kena kutip termasuk lh aku sendiri..


Aku lh ni..the hero of the day..hahaha

Jam 2 petang, pendaki dh mula turun dgn membawa cenderamata Puncak santubong dn kutip jugak sampah2 di sepanjanag laluan turun ke kaki gunung..
Pendaki terakhir tiba di kaki Gunung adalah pada Jam 6 petang..kami semua solat asar dan maghrib di Balai Polis Santubong sebelum bergerak pulang ke Lot 77, Hostel, Rumah sewa masing2...Sampah yg berjaya dikutip beranggaran 10 kilo kot..thanks to all participants and not to the Collegian Administrator..
Heharap projek outdoor mcm ni dpt diteruskan oleh Junior2 aku nanti lh..jgn jadi Samdol.
Mungkin 2 je lh setakat ni..penat tgn aku... Dh kena Carpal Tunnel Syndrome dh ni..
Wassalam..

Wednesday, November 10, 2010

Tak Dapat Gading, Tanduk Pun Jadi


Krew2 Bergambar di puncak Gading

Ini merupakan satu kegilaan yang melanda diri Roskimifoto. Hahaha..minggu lepas baru naik Gunung Serapi, minggu ni kami telah menawan Gunung Gading pula tetapi membawa misi yang berbeza dari selalu. Gunung Gading yang terletak di Daerah Lundu (approx. 75 km from Kuching) merupakan Gunung yang telah kudaki 3 kali sebelum ini. Ia berketinggian 950m lebih kurang dari aras laut. Kali ini, 4 orang krew cuba untuk menawan Gading ni dengan bermatlamat nk pecahkan rekod masa pendakian dulu2..Kalau dahulunya amik masa 3 jam setengah (paling cepat) utk tiba di puncak, tp kali ini....entahlah. Kita cuba.
Krew2 yang terlibat adalah
1. Roskimifoto
2. Anas Zamani
3. Khairi Othman
4. Hasha Zainal


Air Terjun 7

Kami bertolak dari Kuching jam 6.15 pagi (6 November 2010) ke Taman Negara Gunung Gading dgn semangatnya. Tiba di kaki jam 7.45 pagi, report kt pondok pengawal, bayar yuran masuk (RM5), dan bersiap utk memulakan pendakian. Jam 8 pagi, pendakian bermula setelah menyantap makanan yang dibekalkan oleh member kitorg, (ANAIKI) pd malam sebelumnya. Bermula dgn langkah slow and steady..mingkin laju langkah.


cara menghilangkan panas badan

tup, tup, pada minit yang ke 25, kami tiba di pembetungan SESCO yang sepatutnya mengambil masa 45 minit utk sampai.. "uih..laju gile kita ari ni" ujar aku n khairi..Rehat 3 minit, lepas tu meneruskan pendakian ke Air Terjun yang ke 7..


kali ni sedemikian rupa. Masa ke sini sepatutnya 1 jam tapi, jam ditangan baru kami menggunakan 40 minit..Kt sini, rehat lama sikit( approx. 7-8 minit) buang air kecil dulu...kasi ringan sikit. Selepas air terjun ni, trek pacak 40-50 darjah bermula..jantungku mula palpitated. Anas yang mara dihadapan laju sungguh.. "woi...anas guna dua jantung..satu auto, satu lg manual..mana aci".. kata aku. Acap kali kitorng berhenti utk mengirup udara segar Gading ni..(alasan). setelah 2 jam 20 minit mendaki...aik? dh sampai puncak/.. terkezut beruk aku ngan keri yang pernah naik sebelum ni..apsal laju sgt..hhahha..bermakna kami telah membuat rekod peribadi utk masa pendakian Gunung Gading ni..


Tp ada satu masalah yg dihadapi...ngok semua. Kitorang naik berempat hanya bwk 1.3 liter air sahaja secara kumulatif.. smpai puncak dh tinggal 700ml...mane cukup nk minum..tercekik lh kitorg kt atas tu..dh lh mkn roti..


Makan roti tanpa air..seksa woo

Dh rehat sejam kt atas tu, kitorg pun turun lh..dalam waktu turun, singgah amik gambar, mandi waterfall, tgk bunga rafflesia, n mcm2 lg lh...





Bunga Rafflesia yg dh hancur dimusnahkan binatang?

x dpt lh buat rekod turun..Tp kitorg nk ingatakn kepada pmbaca, sila ke pekan lundu, ada ABC yg unik..apek tua lama jual ABC kt atas stesen bas. Die guna kikis je ais tu..hand made.. gambar, sila rujuk..

Apek ABC Lundu..kikis ais. Style!

Tu lh ceritera yg sempat disemadikan di Blog ni utk tatapan umum..2 minggu lagi, Gunung Santubong (for the fifth time) pulak akan ditawan bersama2 penghuni Kolej Perubatan UNIMAS. x boleh nk buat rekod lh kali ni..nantikan reportnya..SALAM..

Thursday, November 4, 2010

Jejak Serapi 2010




View dari puncak gunung Serapi (2600ft a.s.l)

Ini merupakan kali ke-3 aku menawan Gunung Serapi yg berlokasi di Taman Negara Kubah, Kuching Sarawak. Kali ni 8 org peserta join.

1. Roskimifoto
2. Afiq
3. Ikhwan
4. Syed Hazran
5. Hanis Izzat
6. Gudeng
7. Anas zamani
8. Faiz CY
Semua budak Fakulti aku. Saje je nk naik Gunung sebab dh lama x naik, so dpt lh keluarkan peluh2 jantan ni. Perjalanan bermula dgn berkumpul di susur gajah kolej jam 6.30 pagi. Kitorang nk naik awal sebab nk smpai puncak awal supaya dpt tgk view yg cantik sebelum di cover oleh cuaca panas. Pendakian bermula dengan breakfast kt kedai mamak, routine dilakukan sebelum apa2 outdoor aktiviti. Kitorg smpai di postguard kt tmn negara tu jam 7.45. Jam 8.00 start mendaki, wah, Afiq laju betul, anas jangan cakap lh, mcm toyol punye laju. Kali ni aku merasakan trek king yg paling laju skali. Buat pengetahuan semua, ini bukan lh trek favourite aku sebab trek gunung ni merupakan jalan tar sampai ke puncak. Tapi pacak 40-50 darjah. Sakit pinggang woo. Dengan berbekalkan ration, dapur, dan medication dgn kamera lg, berat beg aku kali ni baru 9-10 kilo.


Fresh mineral water di tepi trek


Puncak Serapi yang berbalam - balam dari jauh.


Dalam masa 1 jam suku, kitorg dapat satu panggilan telefon yg tidak kukenali nombor kontaknya, "woi, korang kt mane? aku kt puncak dh ni.." oo..anas rupanya. Die dh smpai ke puncak tapi kami lagi 400ft di bawah. Kira dia org first lh smpai puncak.. Kitorg slow and steady je..jalan ngan uncle n untie sorang ni..cool je. siap pakai payung lagi.

Di puncak Serapi

1 ujam 45 miniit masa diambil dan kitorg pun sampai lh di puncak dan tersergam indah satu pemandangan yg amat menarik. Lapisan banjaran gunung memukau lensa kameraku untuk diklik picunya. Di puncak, sesi fotografi bermula dgn Faiz CY punye Canon 550d yg baru dibelinya sebulan lalu.


Gambar bersama budak2 sekolah. Kerja amal skit.

Kali ni beast skit, x brapa lama lepas tu, ada segerombolan budak2 sekolah MRSM Kuching tiba di puncak. Kitorg pun buat lh mcm gempak..masak maggi bagi kt diorg, buat air teh, buat sesi ta'aruf dgn diorg, motivasi..sebelum cikgu diorg sampai.


Preparation maggi udang di puncak.


Maggi Udang Kari de' Serapi ( Thanks to Lee Fah Mee)

Kesian memandangkan budak2 ni bwk biskut kering SAHAJA. Air sejuk je ade kt tgn. gila ke apa, aku time daki gunung Form 1 dulu, kalau sampai puncak, dan org kasi makanan pulak, waaaahh.. bahagianya. mcm tu lh aku nk diorang rasa pulak..tu yg aku buat tu semua kt diorang. Dah panas tu, kitorg pun turun, siap lari2 lagi. sejam je masa diambil utk sampai ke bawah. rekod...rekod..


Dgn beg, sandal, n baju kesayangan. Dh bertahun2 mereka membawaku memijak Muka Bumi ini.

Dalam pendakian sebelum ni, masa mendaki selalunya 3 jam, n turun 2 jam.. kali ni, kitorg dh pecahkan rekod tu..dan mungkin akan cuba dipecahkan lagi pada pendakian akan datang. Ok...that's all for this trip. Next week akan naik Gunung Gading plak. Next week nye lagi, akan ke Sebuyau, sebuah kampung nelayan kecil di daerah Sri Aman. We'll see the travelog soon... Salam.

Monday, October 4, 2010

Fix

Fight or Flight???... I prefer flight.

When you try your best but you don't succeed
When you get what you want but not what you need
When you feel so tired but you can't sleep
Stuck in reverse
Align Center
And the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down your face
And I

Tears stream down your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down your face
And I

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tuesday, September 14, 2010

Dalam Kemajuan ada Keterlewatan


haha...proses penyawangan blog aku yg melampau.. Ni saje je nk share something..ari 2, time aku kt KL Sentral jam 3.30 pagi pada hari raya pertama, sunyi sepi..mcm kt bario dh aku rasa. Fikiranku menerewang seketika melihatkan kemajuan yg boleh tahan hebatnya di Kotaraya Kuala Lumpur ni... Melihatkan sekeliling...
Tiket beli pakai mesin tiada orang,
Televisi sudah leper kededaunan,
Cerobong penyaman udara menyondol2 di dindingan,
Keretapi tidak lagi berdrebar..dalam kesunyian dalam kemajuan...
Ketenangan di sebalik keriuhan perayaan
Dengan berbekalkan Sony aku di tgn, aku terperasan..
Ada kereta mainan,
Syiling dijolok untuk hiburan..
Terperosok di balik dinding Hitam..
Mengimbau zaman silam keanak- anakan..
Kutekan picu kamera meyimpan gambar di kad ingatan..
Dalam Kemajuan Ada Keterlewatan..
Dalam Kemajuan ada Keterlewatan,
Wahai kengkawan,
Jangan jadi sedemikian, fikiran maju, laju kepesatan,
Tapi masih ada karat kejahilan,
Dalam Kemajuan ada Keterlewatan..
Dalam Kemajuan ada Keterlewatan..
Dalam Kemajuan ada Keterlewatan

Cuba lihat gambar tu...amati betul2.

Saturday, July 31, 2010

At least I won Something...


Akhirnya...setelah lama nk try masuk photography competition..dan dkt post aku yg lepas 'hijau' ada sebut pasal ni..dan result die kuar ari ni..Hahaha...aku dpt no. 3. mmm...at least i got something from my "ape barang pakai SONY..." aku x tau lh gambar ape yg dpt no 1, 2..mungkin gambar kuman kot.. Ini lh gambar yg menang.. and before that, aku nk ucapkan bebanyak trima kasih kt kwn2, staf kolej medik yg byk menyokong aku dlm fotografi...